De archetypen Onschuldige, Wijze en Ontdekker in merkidentiteit

De 12 archetypen van Jung zijn in te delen in vier kwadranten, namelijk: Orde, Vrijheid, Ego en Sociaal. Ieder kwadrant heeft drie archetypen die ieder een persoonlijkheid vertegenwoordigen.

In ons eerdere artikel over het eerste kwadrant: Orde “de-archetypen-schepper-heerser-en-verzorger-in-merkidentiteit” lees je hoe archetypen merken de mogelijkheid biedt om structuur, stabiliteit en betrouwbaarheid te communiceren. 

In dit derde artikel duiken we dieper in het tweede kwadrant: Vrijheid. In dit kwadrant vinden we de archetypen van de Onschuldige, de Wijze en de Ontdekker. Deze archetypen bieden merken de mogelijkheid om vrijheid, avontuur en een frisse blik te bevorderen. 

De Onschuldige: eenvoud en puurheid 

Het archetype van de Onschuldige vertegenwoordigt eenvoud, puurheid en optimisme. Merken die de Onschuldige in hun merkidentiteit integreren, streven naar een gevoel van frisheid en authenticiteit. Ze willen hun doelgroep inspireren en een gevoel van hoop en vertrouwen geven. Denk bijvoorbeeld aan merken zoals Coca-Cola en Innocent Drinks, die zich richten op het creëren van vreugde en positiviteit in het leven van hun klanten. 

Voor merken die de Onschuldige willen belichamen, is het belangrijk om een positieve merkbeleving te creëren. Ze moeten zich richten op eenvoud, transparantie en eerlijkheid.  

De Wijze: wijsheid en reflectie 

Het archetype de Wijze vertegenwoordigt wijsheid, reflectie en diepgaand inzicht. Merken die de Wijze in hun merkidentiteit omarmen, streven ernaar om kennis en inzicht te delen met hun doelgroep. Ze willen als betrouwbare bron van informatie worden gezien en een gids zijn in complexe situaties. Denk bijvoorbeeld aan merken zoals TED en National Geographic, die zich richten op het verspreiden van kennis en het stimuleren van intellectuele groei. 

Voor merken die de Wijze willen uitstralen, is het belangrijk om zich te profileren als autoriteit en expert in hun vakgebied. Ze moeten waardevolle inhoud creëren, educatieve initiatieven lanceren en een platform bieden voor intellectuele uitwisseling. Door zich te richten op wijsheid en reflectie kunnen merken een loyale klantenkring opbouwen. 

De Ontdekker: avontuur en grensverlegging 

Het archetype van de Ontdekker vertegenwoordigt avontuur, grensverlegging en vrijheid. Merken die de Ontdekker in hun merkidentiteit integreren, streven naar het stimuleren van ontdekking en avontuur bij hun doelgroep. Ze willen hun klanten inspireren om nieuwe horizonnen te verkennen en uit hun comfortzone te treden. Denk bijvoorbeeld aan merken zoals Red Bull en Airbnb, die zich richten op het stimuleren van avontuur en het bieden van unieke ervaringen. 

Voor merken die de Ontdekker willen belichamen, is het belangrijk om een gevoel van vrijheid en avontuur te bevorderen. Ze moeten zich richten op het aanbieden van innovatieve producten of diensten, het creëren van opwindende merkervaringen en het faciliteren van nieuwe ontdekkingen voor hun klanten. 

Conclusie en vooruitblik 

Het tweede kwadrant, Vrijheid, biedt merken de mogelijkheid om vrijheid, avontuur en een frisse blik te bevorderen. De archetypen van de Onschuldige, de Wijze en de Ontdekker stellen merken in staat om eenvoud, wijsheid en avontuur in hun merkidentiteit te integreren. Door deze archetypen te begrijpen en toe te passen, brengen merken een gevoel van vrijheid en avontuur over aan hun doelgroep en bouwen ze aan een verbinding. Past dit bij jouw merk? We helpen je graag met ontdekken.

In het volgende artikel vertellen we je meer over het derde kwadrant: Ego. We bespreken de archetypen van de Rebel, de Magiër en de Held en hun toepassing in merkidentiteit.